Wednesday, June 17, 2009

Η ημέρα του πατέρα είναι στις 21 Ιουνίου

ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΤΗ ΕΟΡΤΗ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1966,
 ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ,
 ΝΑ ΕΟΡΤΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 

Μεγάλη σύγχυση υπάρχει σχετικά με το πότε είναι η περιβόητη γιορτή του πατέρα. Άλλοι λένε ότι είναι στις 15 Ιουνίου, άλλοι ότι είναι στις 16 Ιουνίου. Το μπέρδεμα αυτό δημιουργείται διότι είναι κινητή εορτή και πολλοί δεν το γνωρίζουν. Η γιορτή του πατέρα, προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Την παράδοση αυτή άρχισε η Louisa Dodd, της οποίας ο πατέρας πολέμησε στον Αμερικάνικο Εμφύλιο Πόλεμο το 1861-1865. Το 1910, λοιπόν στην Ουάσινγκτον την Κυριακή 19 Ιουνίου, η Dodd, οργάνωσε ένα κίνημα προς τιμή των πατεράδων που πέθαναν στον πόλεμο προς τιμή του πατέρα της Ουίλιαμ Σμαρτ, ο οποίος εκείνη την ημέρα είχε γενέθλια. Ο Σμαρτ έχασε τη γυναίκα του κατά τη διάρκεια της γέννησης του 6ου παιδιού τους και μόνος του μεγάλωσε τα έξι του παιδιά. 
Ο πρόεδρος Calvin Coolidge πρότεινε επίσημα την καθιέρωση μιας ιδιαίτερης ημερομηνίας για τον εορτασμό του πατέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος όμως που υπέγραψε τελικά το προεδρικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο καθιερώθηκε η τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως ημέρα του πατέρα, ήταν ο Λίντον Τζόνσον το 1966. 
Πολλές χώρες ακολούθησαν το παράδειγμα της Αμερικής, εξαίρεση όμως αποτελεί η Αυστραλία, η οποία γιορτάζει τον πατέρα την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου.

No comments:

Post a Comment